Kafane u Beogradu, nekada čuvena stecišta boema i tradicionalnog duha počele su da odumiru vremenom pod naletom privatizacije. Novi vlasnici nekih kafana poptuno drugačije uređuju enterijer i sada u tim prostorima niču fensi restorani. Od više stotina kafana u Beogradu svega nekoliko njih nam je preostalo.

Znamo za jednu kafanu koja se još uvek nekako drži. Kafana Znak pitanja, pored Saborne Crkve u Beogradu. U ovu kafanu često je navraćao i Vuk Stefanović Karadžić. U njoj je 1834. godine bio prvi bilijar u Beogradu, a od iste godine bila je prvo čitalište “Srpskih novina”. Nedavno je prva kafana prešla u vlasništvo grada uz obećanje da će ona ostati ugostiteljski objekat i da neće promeniti dosadašnji izgled.

Beograd je nekada bio nadaleko čuven po brojnim kafanama, ukoliko se nastavi ovim tempom možemo se zadovoljiti samo kafanama u krugu Skadarlije.

Godine 1522. godine prvi lokal u Beogradu su otvorili Turci, bilo je to na Dorćolu a naziv kafana ozvaničen je 1738. godine. Najbolji lokal u Beogradu svojevremeno bila je nekadašnja kafana Crni orao, a karakteristično je to što nije imala stolove, već nešto nalik današnjim sofama.

Ne zaboravimo da su kafane u Beogradu nekada bile mesto gde su nastajale najbolje pesme, organizovale svečanosti, likovne izložbe, tamo su se pisale i sudske žalbe i tužbe. Nekada su gosti tačno znali u koju kafanu će otići, gde je dobra čorba, dobra kafanska muzika ili gde je dobra rakija. Zanimljivo je i to da u kafani “Proleće”, kasnije nazvanoj “Hamburg” zasijala je prva sijalica u Beogradu. Na tom mestu u Masarikovoj ulici danas se nalazi zgrada Elektrodistribucije. Prvi telefon u Beogradu zazvonio je, u kafani “Tri lista duvana”. Prvi sajam knjiga 1893. održan u kafani “Kolarac”, kafani koja se nalazila na današnjem Trgu Republike. U kafani je prikazan i prvi film, a zanimljivo je da se posle Prvog svetskog rata u “Kasini” zasedala i Narodna skupština.

U to vreme kafane u Beogradu bile su institucije i ne postoji ni jedna nijedna oblast iz društvenog i privrednog života koja se nije odvijala baš u kafani.

Pomozite da sačuvamo stari info restorani beogradkafanski duh Beograda, lajkujte ovaj post u ime starih kafana u Beogradu koje se još uvek nekako drže!