najbolji-restoran-na-svetuEvo jedinstvene prilike da saznate koji su to najbolji restorani na svetu! Na svečanoj ceremoniji koja je održana u Londonu pobedio je restoran pod imenon Noma koji se nalazi u Kopenhagenu, a vodi ga šef kuhinje Rene Redžepi. Ovaj restoran je karakterističan po tome što je specijalizovan za nordijsku kuhinju, a po broju glasova bio je daleko iznad 2 restorana u španiji  El Celler de Can Roca i Mugaritz. Dakle španci ovoga puta ubedljivo drugi i treći, dok je na zasluženom 4 mestu bio restoran italijanske kuhinje Osteria Francescana. Na 5. mestu našao se restoran iz Britanije The Fat Duck. Prvi put na ovom takmičenju učestvovao je i restoran iz Kine čiji je plasman bio osvojeno daleko 37. mesto .

najbolji-restoran-na-svetuZanimljivo je naglasiti da se ukupno 800 restorana iz celoga sveta i sa svih kontinenata prijavljuje na ovo takmičenje. Žiri čine iskusni kritičari, vrhunski kuvari iz celoga sveta i šefovi kuhinja kao i vlasnici najuglednijih restorana. Sve to se odvija pod budnim okom novinara i javnosti kako bi se konačno odlučilo koji će to restorani ući u prvih 50 na svetu. Dobar plasman na ovom takmičenju svakako se isplati, zamislite samo koliko puta se uveća broj gostiju i u jednom takvom restoranu. Vlasnici restorana svesni su koliko je godina truda potrebno uložiti, da bi se jednog dana njihov ugostiteljski objekat našao prvih 50 na ovakvom takmičenju. Neki vlasnici to verovatno priželjkuju decenijama,  a samo retki  imaju pravu formulu za ovakav uspeh.

Ove godine se pokazala velika raznovrsnost hrane i uticaj kuhinja koje nisu bile toliko popularne ranije, kao što su Peru i Rusija, dok je prisutna i kulinarska dominacija Kine, Brazila i Meksika. Naravno, restorani iz Francuske, Španije, Sjedinjenih Država i Britanije zauzimaju najveći deo liste.

najbolji-restoran-na-svetuNoma je napravio gastronomsku revoluciju stvarajući maštovita jela od namirnica lokalnog porekla i reinterpretirajući tradicionalnu hranu nordijske kuhinje. „Restaurant Magazine” kaže da su morski jež i mirođija, govedina i kruške, kiselo povrće i dimljena koštana srž samo neka od egzotičnih jela koje pobednički restoran Noma ima u svom meniju.

„Svako može da spremi i servira parče ribe, ali verujem da mi posedujemo duh vremena koji nas izdvaja”, izjavio je tridesetrogodišnji Redžepi kada su ga na ceremoniji dodele nagrada pitali šta je to što Nomu izdvaja od drugih restorana. Restoran se na S. Pelegrinovoj listi top 50 restorana nalazi od 2006., na trećem mestu je bio 2009., a na vrhu se nalazi poslednje dve godine. Izvor blic. rs

Ukoliko se nađete u Kopenhagenu posetite najbolji restoran na svetu i podelite utiske sa nama na ovom sajtu.