Bonton ili lepo ponašanje, predstavlja skup pravila koja mogu pomoći da u svakodnevnom životu i kroz razne situacije budemo pristojni. Svrha toga jeste da se prijatno osetimo u društvu i da kroz lepo ponašanje ne uznemiravamo druge oko nas.

Obzirom da je ovaj sajt specijalizovan za restorane govorićemo o bontonu za stolom i zamislićemo situaciju da muškarac izvodi damu u restoran. Mnogim muškarcima ovo može pomoći da ostave bolji utisak na damu i da se ona u njihovom društvu lepše oseća.

Kad njih dvoje dolaze u restoran uvek prvi ulazi muškarac. U restoran se ulazi i izlazi bez pozdravljanja, osim u slučaju kada Vas na samom ulazu u restoran pozdravi konobar ili osoblje.

Muškarac treba da izabere sto u restoranu, ali u dogovoru sa ženom. Takođe treba da pomogne dami da skine ili obuče mantil. Kada se zauzima mesto za stolom muškarac je taj koji će dami ponuditi najprikladnije, najpogodnije mesto. Nipošto muškarac ne sme dozvoliti da žena sedi na prolazu ili  okrenuta prema zidu.
Muškarac za sto nikada ne seda prvi, on pomaže ženi da se smesti i pridržava joj stolicu, kako bi se žena što udobnije smestila. Po bontonu tek onda seda muškarac za sto. Pri izboru jela žena je ta koja ima prednost. Ukoliko se na stolu restorana nalazi samo jedan jelovnik,  muškarac ga prvo dodaje dami, a tek kada dama završi , on će pogledati jelovnik i odlučiti šta poručuje.

Bonton nalaže da komunikaciju sa konobarom ima muškarac, on razgovara i naručuje. Žena se konobaru obraća samo preko svog kavaljera. Kada dama prepusti izbor jela i pića muškarcu on nikada neće naručiti ono što je najjeftinije.

Po bontonu muškarac je zadužen za izbor pića, ali pre nego što poruči piće treba da se posavetuje sa damom. Ukoliko dama insistira na nekom  jednostavnijem jelu, muškarac ni u kom slučaju ne treba za sebe da naruči neko posebno i specijalno jelo.

Muškarac se nikada ne sme grubo objašnjavati sa konobarom i pristustvu dame. Dama se može osetiti vrlo neprojatno. Ukoliko su to primedbe na način usluge treba ih mirno saopštiti konobaru.

Kada dođete u situaciju da  kvalitet jela nije kakav treba, treba se obratiti šefu sale ili poslovođi, dakle konobar ne može biti odgovoran za rad u kuhinji, jer to nije njegov deo posla. Ako malo povedete računa možete apsolutno ispoštovati bonton za stolom i kroz svoje ponašanje pokazaćete da imate lepe manire.

Kada hrana stigne za sto nikada muškarac ne počinje prvi sa jelom, već žena. Dakle uvek i u svakoj prilici za stolom treba sačekati da žena prva proba hranu. Nemojte razgovarati sa hranom u ustima, sačekajte da završite sa zalogajem u ustima pa onda govorite. Listanje novina u restoranu nije u skladu sa lepim ponašanjem, bilo da listate pre ili posle ručka.

Kada razgovarate u restoranu trudite se da vaš ton bude tih i umeren. Treba da ostavite utisak odmerene osobe i kroz način gestikulacije i  komuniciranja.

Bonton ne podrazumeva popravku šminke ili frizure za stolom. Ukoliko se baš javi potreba da se šminka popravi, treba otići do toaleta. To je lepo ponašanje od strane žene koje zahtevaju prostori kao što su restorani.

Ukoliko se za vreme ručka ili večere nešto prospe ili Vam padne pribor, konobar je dužan da Vam donese novi i da podigne ono što je palo. Nesmete se izvinjavati  konobaru u takvoj situaciji ili lično intervenisati, već svoju zahvalnost daćete kroz napojnicu na kraju večere ili ručka.

Konobare u restoranima treba oslovljavati sa “gospodine”, a konobarice sa “gospođo” ili “gospođice”. Nije poželjno upuštati se u razgovore s osobljem restorana, čak ni ako su to osobe koje poznajete. Njihov je posao da vas i vašu izabranicu posluže, donesu sok, dobro vino ili vodu, te tako nije uputno da se vi bavite time.
Plaćanje u restoranu u osnovi spada u dužnost muškarca. Međutim, to ne znači da nisu moguća i odstupanja – i žena može ravnopravno da sudeluje u plaćanju računa. Tada je zbog pojednostavljivanja stvari lepo da muškarac plati zajednički račun, a posle toga račun se može podeliti u zavisnosti od toga ko je šta konzumirao. Raskusuravanje ako već treba da dođe do njega, obavite van restorana.

Prilikom napuštanja lokala redosled izlaženja je obrnut od redosleda ulaženja.  Od stola žena ide prva napred (sto i stolice treba ostaviti uredno iza sebe), a muškarac ide iza nje, osiguravajući joj “odstupnicu”.

Moguće je da sve ovo deluje kao preveliko opterećenje koje će vas sprečiti da uživate u obroku koji ste naručili, ali treba imati na umu da će svako ponašanje suprotno pravilima koja se kategorišu kao kulturna biti primećeno i neće naići na odobravanje ni prisutnih ni osobe s kojom ste izašli u restoran.