Prvi jelovnik pojavio se otprilike pre jednog milenijumа i to u Kini. U tom regionu bilo je dosta trgovine, a tuda su se motali razni trgovci iz sveta. Okupljali su se  tokom večeri po gradskim centrima, kako bi  sebi dali malo oduška i energije. Najbolje su se provodili uz dobru hranu i piće, a sutra u nove radne pobede. Kako je kineska kuhinja raznovrsna, u restoranima počeli su da se pojavljuju jelovnici.

I u drugim krajevima sveta počela je upotreba jelovnika ili kako ga mnogi danas zovemo restoranski “meni”. Do tada u evropskim restoranima dugo nisu imali štampane jelovnike već su se gostima služila jela po izboru kuvara ili ono što je restoran spremao za taj dan, ali i nešto po principu švedskog stola.

Tek sredinom 20. veka pojavio se i prvi štampani jelovnik za restorane koji je bio napravljen tako što su jela bila štampana na papiru, a onda je ostavljen prazan prostor kako bi se dopisale cene. Nažalost i danas se mogu naći primeri takvih jelovnika u nekim nazovimo restoranima. Često se dešava da je prostor na jelovniku gde se upisuju cene, više puta prelepljen nekakvim mini stikerima ili je korišćen korektor kako bi se dopisale nove cene.

Neko će reći, da nije važno šta u jelovniku piše već kakva je hrana, ali složičete se da takav restoran ne ostavlja najbolji utisak, ma kakva bila atmosfera u njemu. Kada u svojim rukama držimo takav naškrabani i prepravljani jelovnik sigurni smo da mnogima oslabi apetit a temperatura skoči do usijanja. Ruku na srce ima i onih restorana koji se trude da svaki detalj pa i jelovnik bude doveden do savršenstva.

Kakvi nas jelovnici očekuju u restoranima i kuda nas vodi tehnološki napredak?

Pre svega svesni smo da živimo u Srbiji, prema tome budimo realni i velika većina restorana sebi trenutno ne može da obezbedi ovakav jelovnik za restorane, ali kada se već bavimo temom jelovnika i njegovog izgleda pogledajmo i ovo:

Predstavljamo bežični elektronski Jelovnik / Meni koji restoranima u budućnosti znatno olakšava rad i poručivanje hrane :
1. Ovaj jelovnik pružai raznovrsne stilove prikaza i znatno bolju preglednost u komunikaciji sa gostima restorana.
2. U reаlnom vremenu omogućava direkntu komunikaciju sa kuhinjom, a vreme naručivanja znatno se ubrzava. Poseduje automastki kalkulator ono ga što je naručeno.
3. U reаlnom vremenu moguće je podesiti specijalne cene i promocije koje važe za taj dan ili nedelju.
4. Može posedovati prevod na sve jezike sveta, a gosti restorana iz elektonskog jelovnika mogu pogledati prikaz jela u okviru slike, čuti zvuk, čak i pogledati video kako se sprema neko jelo.
5. Mogućnost da restoran na ovaj način prezentuje ponude sa menija su fantastične (ishrаna, sаstаv jela , istorijа jela , itd.)
6.  Uslugа je brža, а kаo rezultаt kupci su srećni – što zаuzvrаt dovodi do povećаnjа potrošnje nivoа i sаmim tim više prometа.

httpv://www.youtube.com/watch?v=dxLAMXR1mGM