Tražite nešto što će vas dobro zagrejati u hladnim danima, onda je kuvano vino pravi izbor. To ne znači da treba izbaciti tople napitke poput čaja ali vino će vam pružiti dodatni kilometar pravog zadovoljstva. Nije ni čudo što ni jedan doček nove godine na otvorenom ne može proći bez kuvane rakije i velikih kazana u kojima se kuva vino. Neki od nas već posle jedne čaše kuvanog vina imaju neizbrisiv i blaženi osmeh na licu, čak i kada je temperatura u Beogradu zagazila debeli minus. Još ako je dobro društvo pored nas, obavezno se ta čaša kuvanog vina nalije još par puta.

Kuvano vino je pre svega zdravo. Hipokrat je toga bio svestan još davnih dana, jer vino utiče na poboljšanje cirkulacije. Postoji uzročna veza između vina i zdravlja. Crno vino sadrži aktivnu supstancu resveratrol koja deluje lekovito na organizam, jer usporava zgrušavanje krvi. Redovnim konzumiranjem vina (čaša-dve dnevno) sprečava se mogućnost da dođe do srčanog udara. Kuvanje vina nije strano Nemcima, Italijanima, a ni Francuzima.

kako se priprema kuvano vinoIma dosta restorana u Beogradu koji će vam u hladnim danima pripremiti ovaj popularni napitak. Recepti su različiti ali je suština u crvenom vinu koje valja dobro zagrejati, a kao začine koristiće oraščić, cimet i karanfilić pa čak i med ili limun. Za pripremu kuvanog vina najvažnije je samo vino i njegov kvalitet, gde se izbegavaju opora vina i koriste najviše ona koja imaju pun ukus. Poenta nije u tome da se vino proključa, ali je važno da se greje do same tačke ključanja. Kuvano vino koje proključa izgubiće dosta na ukusu i o tome treba voditi računa.

Tragajući za dobrim receptom kuvanog vina, potrošili smo dosta vremena na internetu. Izdvojili smo nekoliko recepata koje smo i isprobali, a vama ćemo ovoga puta predstaviti samo jedan recept za kuvano vino i jednoglasno se složili da je savršen. Za ovaj recept zaslužan je Đorđe Jančić.

Za kuvano vino potrebno je sledeće:
•    kriška limuna (sa korom)
•    kriška pomorandže (sa korom)
•    1 litar crvenog- crnog vina
•    šipka cimeta
•    karanfilić
•    čašica vinjaka/konjaka
•    četiri kašike šećera
•    biljni ili voćni čaj (savet-šumsko voće)
Oprati limun i pomorandžu a potom iseći na kriške. Sipajte vino u posudu i polako zagrevajte. Potom dodati kriške voća, staviti karanfilić i vinjak u vino. U povremeno mešanje treba sačekati dok vino ne postane vrelo. Zatim dodati šipčicu cimeta, a pritom voditi računa da vino ne proključa. Na kraju je potrebno dodati šećera, sipati vino u čaše i staviti kesicu čaja.

U hladnim noćima sigurno ćete uživati u kuvanom vinu još ako ste u društvu drage vam osobe, zabavi nikad kraja!