Restoran Noma je po treći put uzastopno proglašen kao najbolji restoran na svetu, odmah iza nalaze se španski restorani El Celler de Can Roca i Mugaritz.  Nagradu koju je poneo sa sobom “San Pelegrino” je 35-godišnji vlasnik restorana Rene Redžepi (René Redzepi).

Samo tri restorana iz Velike Britanije su ušla u top 50 restorana, što predstavlja najlošiji rezultat u poslednjih 10 godina. William Drew urednik časopisa “Restoran” koji organizuje listu restorana, kaže da rezultati ne prikazuju pravo trenutno stanje standarda kada se govori o hrani u Velikoj Britaniji, već je to odraz neverovatne prednosti u raznolikosti hrane širom sveta. Bilo kako bilo Velika Britanija je slabo pozicionirana na listi u odnosu na druge dve evropske zemlje, sa šest francuskih i pet španskih restorana.

Rene Redžepi je rođen 1977. godine u Kopenhagenu. Nakon što se opredelio da se bavi kulinarstvom karijeru započinje u restoranu Pierre André koji je bio tek otvoren u Kopenhagenu i ubrzo dobija nagradu “Michelin star”. Restoran Noma je otvoren 2004. godine gde Rene Redžepi radi kao glavni šef kuhinje.

Restoran Noma

Top 10 najboljih restorana na svetu:

1. Noma, Kopenhagen, Danska

2. El Celler de Can Roca, Španija

3. Mugaritz, Španija

4. D.O.M., Brazil

5. Osteria Francescana, Italija

6. Per Se, New York, USA

7. Alinea, Čikago, USA

8. Arzak, Španija

9. Dinner (Heston Blumenthal), London, UK

10. Eleven Madison Park, New York, USA