Ako želite da upoznate kulturu zemlje koju ste posetili ili koju treba da posetite, onda obavezno upoznajte čari koje donosi njihova tradicionalna kuhinja. Takođe, ukoliko iz svake zemlje koju smo posetili, pokupimo one dobre strane njene kuhinje, bićemo dugovečniji, zdraviji i srećniji!

Kineska i Grčka kuhinja: Orašasto voće za bolji imunitet

Orašasto voćeKada je u pitanju dijeta, tradicionalna kineska kuhinja podrazumeva konzumaciju velikih količina orašastog voća, ali i povrća. Grčka kuhinja podrazumeva konzumaciju voća i orašastih plodova kao glavnog jela, dakle to nisu samo prilozi. Dobra strana leži upravo u tome što dasadašnja istraživanja potvrđuju da orašasto voće štiti od srčanih oboljenja, smanjuje mogućnost stvaranja kancera.

Italijanska i Španska kuhinja: Obrok koji traje dugo

Porodični ručakPoznato je da svečani obrok u ovim zemljama može trajati po nekoliko sati. Obrokuje se polako i prave se velike pauze, konzumira se vino, zabavlja se i ćaska u društvu sve za vreme ručka ili večere. Na taj način hrana se bolje žvaće, a sa varenjem nema nikakvih problema. Kroz zajedničke obroke gde se insistira na okupljanju čitave porodice, Grci, Italijani i Francuzi,  neguju prijateljske i porodične odnose. Međusobno se bolje razumeju i jedni drugima su bolja podrška u svim daljim segmentima života.

Zemlje Zapada: Organska je sveža hrana

Ogranska hranaU zemljama zapada poslednjih godina užasno su posećene prodavnice organske hrane. Ona je znatno skuplja, ali je i najbolja jer je apsolutno prirodna i zdrava. Poznato je da organski proizvedena hrana sadrži i do 50% više hranljivih materija, vitamina i minerala. Osim toga ukus i miris kvalitetne i zdrave organske hrane se bitno razlikuje od veštački proizvedene, to je ono što stariju populaciju podseća na mladost, a svima nama pruža potpuno uživanje u pravom ukusu prirode. Nije ni čudo što se sve više koristi u kuhinjama zapadnih zemalja. Ovakva hrana će održati umerenu težinu i dovesti imuni sistem u dobro stanje. Sa duge strane konzumiranje gotovih jela dovodi do problema sa prekomernom težinom, što je užasno loše.

Francuska i Japanska kuhinja: Umerene količine hrane

Pravilna ishranaPrema podacima istraživanja sa Univerziteta Pensilvanija, prosečni obrok u Francuskoj je za 25 odsto manji od prosečnog obroka u SAD. Japanci, koji su poznati po izuzetnoj dugovečnosti i zdravom stanovništvu, prilikom ishrane praktikuju “harahači bu”,  što znači “osam delova od deset”. Japanci prestaju da jedu kad su 80 odsto siti! Zašto je ovo važno? Oni koji paktikuju velike porcije i prebrzo jedu, ne dozvoljavaju svom mozgu da signalizira osećaj sitosti. To je loše.

Engleska kuhinja: Doručak je najvažniji obrok

Engleski doručakBritanci kao narod koji mnogo drži do tradicije i vrlo teško menja navike praktikuje ih i danas. Meso u svim oblicima, riba (uglavnom škotski losos) i povrće su glavne odlike engleske kuhinje. Testenine, peciva i slično namirnice koje su odlika evropskih kuhinja nisu toliko zastupljeni na ostrvu.
Engleski doručak. Čuveni Engleski doručak ima dugu tradiciju na celom britanskom ostrvu, i narod ga praktikuje kod kuće pre odlaska na posao. Sastoji se iz kuvanog pasulja u paradajz sosu, fileta lososa, prženog jaja, tosta, svinjske kobasice sa začinskim biljem, bezmasne slanine, marmalade od narandže i engleskog čaja sa mlekom. Sigurno ste svi primetili pasulj u doručku, prilično neobično za nas zar ne?! Ceo engleski doručak je prilično težak i kaloričan, međutim to će biti opravdano sa veoma laganim ručkom. Oragnizmu je u jutarnjim satima potrebno daleko više energije, a to znači da ostali obroci koji slede tokom dana treba da budu redovni ali i lagodniji.